A legtöbb presszóban egy kis pohár vizet is mellékelnek minden csésze kávéhoz. Miért van erre szükség, miért kell vizet is innunk a kávé mellé? Kényelmi szokás, illemszabály, vagy élettani hatás kívánja meg a kávé mellé adott vizet?
A generációról-generációra öröklődő szokásoknak az az egyik közös jellemzője, hogy ma már senki sem tudja, hogy miért is alakultak ki. A kávé mellé felszolgált víz története is éppen ilyen história. Ahány helyen próbálják felfedni a szokás eredetét, annyi különböző magyarázatot olvasunk. A magyarázatokban csak az a közös, hogy a kávé mellé víz is jár, de hogy miért, azt már mindenki eltérően magyarázza.
A rossz kávé miatt
A kávé nem volt mindig az a kellemes, jó érzéssel fogyasztható ital, mint amilyennek ma már megismerhetjük. Milyen kávét is adtak a sarki kocsmákban felfelé öblösödő kicsi üvegpohárban? Erőset, feketét, keserűt, aminek egyetlen feladata volt: ébresszen fel munka előtt jó alaposan. Az „erős fekete” a megszokás szerint egyben keserű, kellemetlen ízű italt is jelentett. Ennek bizony nem ártott meg leöblíteni az ízét. A víz tehát a kellemetlen élmények gyengítését, a kávé élvezhetőbbé tételét szolgálta.
Az élettani indok
A kávé kis mértékben vízhajtó hatású. Fogyasztása szárítja a szervezetet. Ezt az enyhén száraz érzést a szájpadlásunkon érezhetjük kávé fogyasztása után. Főleg akkor válik erősebben érezhetővé, ha savasabb a fogyasztott kávé. Az élettani magyarázat szerint tehát azért van szükség a kávé mellé adott vízre, hogy azzal közömbösítsük ezt a kis mértékű dehidratációt. A kávé mellé fogyasztott víz csökkenti a szájszárazság érzését.
Jobban élvezzük a kávé ízét
Aki szereti a kávét, az ma már nem az ébresztő hatása miatt issza. Nem okoz gondot jó kávét beszerezni, vagy megtalálni azokat a helyeket, ahol igazán kiváló minőségű presszókávét kaphatunk. Ma már olyan kávét iszunk, amilyent csak megkívánunk. Isszuk az íze miatt, isszuk, mert kellemes. A kávé nem a förtelmes ízű, keserű folyadék, ami csak azért van, hogy kicsit felpörgessen munka előtt.
A kávéfogyasztók élvezni is akarják a kávé gazdag ízvilágát. Ehhez az élvezethez pedig az a legjobb út, ha tisztán, más ízekkel nem terhelten kortyolunk a kávéscsészébe. Erre szolgál a kis pohár víz: segít leöblíteni a kávé előtt fogyasztott étel ízeit. Kiöblítjük vele a szánkat, s a kávé kóstolásakor már képesek vagyunk valóban magára az italra koncentrálni.
Kávégourmet