Kotyogós kávéfőző: a kávé, ahogy mindenki ismeri
Ha Magyarországon élsz és idősebb vagy 30 évesnél, akkor fogadni mernék, hogy az első találkozást a kávéval számodra is a kotyogós kávé élménye jelentette. A kávé, ahogy mindenki ismeri: nálunk ez a kotyogós.
Vannak tárgyak, melyeknek a formája elérte azt a tökéletességet, amit a funkciója megkíván. Ez abból vehető észre, hogy a tárgy formája, kivitelezése, de még szinte a színei is változatlanok maradnak hosszú évtizedeken keresztül. Nos, a kotyogós kávéfőző egy ilyen eszköz. Nézz csak körül a konyhában: nagyanyáink ideje óta szinte minden eszköz megváltozott. Ott az indukciós tűzhely, a mikrosütő, turmixgép, kenyérsütő, egyéb konyhagépek hada, meg a kotyogós kávéfőző a legtöbb konyhában.Mi változott? Ötven éve alumíniumból öntötték, aztán rozsdamentes acélból, ma meg a szivárvány minden színében kapható, sőt, van még elektromos változata is. Na de a formája és a működési elve pontosan ugyanaz, mint fél évszázaddal ezelőtt.
A ma kapható piros színű, 3 személyes kotyogós kávéfőző éppen úgy működik, mint az első darabok a 30-es évek Olaszországában.
A kotyogós kávé forradalma
Ez a mindennapi kis eszköz valóságos forradalmat hozott a kávékultúrában az 1930-es évek elején. Ez volt az első olyan eszköz, mely a háztartások számára is olcsón elérhetővé tette a kiszámíthatóan jó minőségű kávé készítését. S mivel megnyílt az egyszerű otthoni kávéfőzés előtt is az út, a profi technikának is meg kellet újulnia. Valamit a kávéházaknak is ki kellett találniuk, ha nem akarták, hogy vendégeik otthon maradjanak és élvezzék az otthon főzött kávé illatát.
Hogyan működik a kotyogós?
Erőteljes ízű, enyhén zaccos kávé a kotyogós. Az így főzött kávé ízében kicsivel gyengébb, mint amit a presszókban felszolgálnak. Ez annak köszönhető, hogy kisebb nyomáson működik. A kotyogós nagyjából 1,5 bar nyomással préseli át a forró a kávétölcséren.
Ebben a kávéfőzőben a víz alulra kerül, fölé egy tölcsér alakú tartóba a kávé. A zárt helyen melegedő víz nem forr fel 100 fokon. Nyomása egyre nő, s közben nagyjából 120 fokra melegszik fel. Ekkor a gőz nyomása a forró vizet átpréseli a fölötte elhelyezett kávérétegen, majd egy csövön keresztül a kiöntőbe kerül.
Mi adja a kotyogó hangot?
A csőben, amin keresztül a kávé kifolyik, van egy súly. Ezt a feltörő forró folyadék felemeli, így a kávé ki tud folyni. Egy-egy adag, egy „löketnyi” kávé után a súly visszaesik, elzárja a csövet. Bent így megmarad a nagyobb nyomás, amitől jobb minőségű lesz az ital. A súly le-fel mozgása adja a jellegzetes hangot, amiről a kotyogó a nevét kapta.
Ezt az ügyes kis szerkezetet egyébként nem mindenütt hívják kotyogónak, ez csak magyar szokás. Eredeti, olasz neve a Mokka Express volt, s sok helyen ma is így nevezik, vagy egyszerűsítve Mokkának. Nálunk nem ez a név lett megszokott, hanem a jellegzetes kotyogó hangjáról kapta barátságos nevét ez a családi kis kávéfőző. Bár napjainkban ezt a súlyt többnyire már nem építik be a kotyogókba, ezért ezt a jellegzetes hangot sem hallhatjuk.
Milyen kávét válassz kotyogóshoz?
A kávé fajtájának a kiválasztása teljes egészében rajtad múlik, a presszókávéhoz ajánlott fajták alkalmasak a kotyogós főzőkhöz is. Amire viszont mindig ügyelj: csak közepesen, vagy annál kisebb mértékben őrölt kávét használj, semmiképpen se tölts finomra őrölt kávét a kotyogósba. A gőzt itt nem szivattyú juttatja át a kávén, csak a saját nyomása. A túl finom őrlemény inkább eltömi a kávéfőzőt, s a víz kénytelen lesz a túlnyomás levezetésére szolgáló szelepen távozni. Abból már nem lesz jó kávé. Ezért érdemes inkább durvábbra őrölt kávét használni.
Még egy tipp a tökéletes kotyogós kávéhoz
A kotyogós kávét látszólag egyszerű feldobni. Családi ebédek során az utolsó fogást követően, a mosogatás előtt a háziasszony egy pillanat alatt tűzhelyre teszi az előre bekészített kávét és már főzi is. Hoppá! Itt van az a pont amin érdemes egy kicsit javítani a sokkal simább, finomabb végeredmény érdekében.
A kotyogós kávét éppen ez az előre bekészítés ronthatja el. Az előre bekészített kávé elveszti az ízét, mire a forró gőz átjárná. Aztán a tűzhelyre kerül, ahol a kávéfőző alumínium fala pillanatok alatt felmelegszik, s égeti a kávét. A bekészített hideg víz viszont csak lassan melegszik fel. Túl lassan, így nem tudja megakadályozni a kávé megégését. Mi a megoldás? Ne készítsd be előre a kávét, s tegyél mindig meleg vizet a főzőbe. A víz így gyorsan felforr, a kávé nem ég meg, s nem tölt túl sok időt sem az előre bekészített főzőben. Próbáld ki, egészen más lesz az íze!
Kávégourmet